3.2.2. ACORDAREA DE CREDITE IN CONDITII AVANTAJOASE

 

     Pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate se pot acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj, credite in conditii avantajoase .

     Creditele se acorda in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi infiintate, pentru o perioada de ce mult 3 ani, pentru investitii, inclusiv perioada de gratie de maximum 6 luni si, respectiv, 1 an pentru asigurarea productiei, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.

     Beneficiarii de credite acordate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :

-              sa aiba cel mult 250 de angajati si/sau membri cooperatori cu raporturi de munca sau de serviciu;

-              activitatea de baza sa se realizeze in productie, servicii sau in turism;

-              pe cel putin 50% din locurile de munca nou-create sa fie incadrat personal provenind din randul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;

-              personalul incadrat sa fie mentinut in activitate cel putin 3 ani;

-              locurile de munca avute in vedere la acordarea de credite sa nu fie locuri de munca vacante, rezultate in urma disponibilizarilor de personal in ultimele 12 luni premergatoare incheierii contractului de creditare .

     Asociatiile familiale pot primi credite proportional cu numarul membrilor acestora, iar persoanele fizice autorizate care desfasoara in mod independent activitati economice pot primi credite pentru finantarea propriului loc de munca .

     Somerii care se obliga sa infiinteze intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau care desfasoara in mod independent o activitate economica in calitate de persoane fizice autorizate au prioritate la obtinerea creditelor .

     In cazul in care persoanele angajate din randul somerilor sunt disponibilizate anterior implinirii celor 3 ani de la incadrare, angajatorul este obligat ca, in termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data disponibilizarii, sa incadreze someri pe locurile de munca devenite vacante .

     Aceeasi obligatie revine angajatorilor si in situatia in care persoanele angajate pe noile locuri de munca create nu provin din randul somerilor .

     Pe perioada derularii contractului de creditare angajatorul nu poate reduce numarul de posturi existent in unitate la data acordarii creditului .

     In cazul in care pe cel putin 50% din locurile de munca nou create n-au fost incadrate persoane provenite din randul somerilor, angajatorul va suporta o penalitate egala cu marimea creditului acordat pentru fiecare loc de munca creat si neocupat .

     In cazul nerespectarii termenului de 30 de zile calendaristice pentru incadrarea pe locurile de munca devenite vacante in urma disponibilizarilor a persoanelor angajate, angajatorul va suporta o penalitate egala cu marimea creditului acordat pentru fiecare loc de munca creat si neocupat, proportional cu numarul de luni neocupate .

     In cazul reducerii numarului de posturi existent in unitate la data acordarii creditului contractul de creditare se reziliaza, iar agentul economic va suporta o penalitate egala cu creditul acordat plus dobanda aferenta, fara a mai avea posibilitatea sa beneficieze de credite in conditiile prezentei legi timp de 3 ani .