RAPORT DE ACTIVITATE AL  AGENŢIEI JUDEŢENE PENTRU OCUPAREA  FORŢEI DE MUNCĂ HARGHITA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2007

 


 

 

PIAŢA MUNCII.

Evoluţia pieţei muncii din judeţul Harghita s-a încadrat nota generală a pieţei muncii din România, prin prisma unei scăderi a resurselor de muncă disponibile şi a creşterii cererii de forţă de muncă.

Astfel pe parcursul anului 2007 numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Harghita a scăzut de la 10300 la 31.01.2007 la 7172 la 31.12.2007, în vreme ce an de an numărul de angajări realizate din rândul şomerilor a crescut (2005-2007 cu 71%.

În graficul de mai jos se observă evoluţia numărului de şomeri comparativ cu numărul de angajări pe perioada 2005-2007.

Deşi numărul de angajări a crescut constant iar cerere de forţă de muncă pregătită profesional se menţine la cote ridicate, această evoluţie pozitivă a angajărilor prin AJOFM nu se va putea menţine datorită calităţii reduse a forţei de muncă rămase în evidenţă. Astfel la 31.12 2007, din totalul şomerilor aflaţi în evidenţă 40% procente nu aveau absolvită nici măcar şcoala generală, abia 2583 (adică 36%) fiind absolvenţi de şcoală profesională, liceu sau studii superioare. Nivelul de şcolarizare redus nu permite nici măcar formarea profesională a şomerilor respectivi deoarece deşi legislaţia permite din 2007 calificarea în meserii simple şi a persoanelor cu mai puţin de 8 clase care ştiu să scrie şi să citească, furnizorii de formare profesională nu acceptă deoarece autorizaţiile au fost obţinute conform vechilor prevederi legale (valabilitatea unei autorizaţii este de 4 ani) şi nu doresc să le piardă prin neresepctarea condiţiilor în care au fost obţinute.

Soluţia ar trebui identificată în comun între D.M.F.E.Ş. şi furnizori în sensul acceptării de către comisia de autorizare a adaptării modului de selectare a cursanţilor la noile prevederi legislative.

 

          Activitatea AJOFM Harghita s-a derulat în cadrul unul Contract- Angajament de Performanţă Managerială semnat între conducerea Agenţiei Naţionale şi cea a Agenţiei Judeţene.

 

Acest contract prevedea realizarea :

-         unui program de ocupare a forţei de muncă structurat pe măsurile active de ocupare prevăzute de Legea 76/2002;

-         unui program de formare profesională a şomerilor şi a altor categorii care beneficiază de gratuitate sau facilităţi în acest sens;

-         unui set de indicatori de performanţă calitativi

 

Programul de ocupare a forţei de muncă.

          A fost realizat în cea mai mare parte, total precum şi alte 17 componente, doar două dintre componente nu au fost realizate.

Pe total programul a prevzut încadrarea unui număr total de 5930 şomeri, până la sfârşitul anului 2007 fiind încadraţi 6018.

          La măsurile realizate depăşirea de program a variat între 10 şi 400%.

Măsurile care nu au fost realizate sunt:

-         ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii indemnizaţi care se încadrează înainte de expirarea şomajului, realizate 865 de angajări faţă de 1000 programul. Nerealizarea se datorează în primul rând reducerii drastice a numărului de şomeri indemnizaţi de la 4228 la 31.12 2006 la 3196 la data de 31.12.2007, singurii şomeri eligibili fiind cei indemnizaţi.

-         Încadrarea şomerilor care au mai puţin de trei ani până pensie prin subvenţionarea locului de muncă : realizat 16 faţă de 20. Nerealizarea acestei măsuri se datorează procedurii complicate pe care angajatorul trebuie să o îndeplinească pentru a accesa această subvenţie, potenţialii salariaţi fiind de obicei în vârstă de peste 45 ani , iar subvenţia specifică fiind uşor de accesat angajatorii încheie convenţii ca pentru şomeri de peste 45 de ani.

          Pe grupuri ţintă, este remarcat numărul redus de şomeri de etnie romă încadraţi în muncă doar 120 în 2007, cauzele principale fiind:

-         nivel redus de pregătire şcolară şi profesională

-         în cazul unora dintre comunităţi lispa mijloacelor de transport în comun;

          Realizarile pe măsuri şi grupuri ţintă se regăsesc în anexa 1

          Este de menţionat evoluţia generală pozitivă reliefată şi în anexa 2.

 

Programul de formare profesională.

          Programul de formare profesională era structurat pe trei componente:

-         număr şomeri cuprinşi la cursuri : realizat 925 faţă de 850 programat;

-         număr alte persoane care beneficiază de gratuitate sau facilităţi : 93 faţă de 150 programate . Din cele 93 de persoane 38 erau deţinuţi care aveau mai puţin de 9 luni până la liberare iar restul sunt salariaţi ai unor societăţi care beneficiază de returnarea a 50% din costurile de formare;

-         număr şomeri încadraţi ca urmare a finalizării unor cursuri de calificare : realizat 584 faţă de 510 programat

Realizările detaliate sunt prezentate in anexa 3

 

 

 

 

Implicarea în proiecte PHARE.

AJOFM Harghita a câştigat o finanţare neramburasbilă de 87600 euro în cadrul programului PHARE 2005 – Dezvoltarea resurselor umane – Măsuri Active de Ocupare, titlul proiectului fiind „Caravana Ocupării şi Consilierii în Mediul Rural” Proiectul a fost demarat în ianuarie 2008 urmând să fie finalizat la 31.12 2008 prin consilierea a 1300 de şomeri, identificarea a 530 de şomeri neînregistraţi şi activarea lor pe piaţa muncii, încadrarea a 130 dinte aceştia şi curpinderea la programe de formare profesională a 195.

 

Perspective pe 2008.

Programul de ocupare a forţei de muncă pe 2008 prevede încadrarea a peste 7300 de someri (anexa 4). Pe fondul reducerii resurselor de muncă disponibile şi a scăderii calităţii acesteia această sarcină este foarte greu de realizat.

Previzionăm că numărul şomerilor se va menţine undeva în jurul valorii de 6500 şomeri (valoare medie anuală).

Programul de formare profesională prevede cuprinderea la programe de formare profesională a 1000 şomeri în creştere faţă de realizările pe 2007 (anexa 5).

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

 

TIBERIU PĂNESCU