Nr. 2553/TLW/12.11.2010

Comunicat de presă

 

AJOFM Harghita, împerună cu partenerii săi impelmentează proiectul „Noi oportunităţi de ocupare în mediul rural prin Telework”. 

Obiectivul general al proiectului este facilitarea încadrării în câmpul muncii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii şi condiţiilor de muncă a 792 de tineri din mediul rural din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Braşov, Alba şi Hunedoara, prin intermediul oportunităţilor oferite de noile tehnologii informatice/de telecomunicaţii – telework şi a cursurilor de formare.

În cadrul proiectului s-a realizat un studiu cu sopul de a identifica nevoile specifice ale grupului ţintă al proiectului, respectiv acei tineri şomeri din mediul rural care sunt interesaţi de munca la distanţă prin mijloace electronice. De asemenea în cadrul studiului au fost intervievate şi firme despre disponibilitatea de a angaja persoane în sistem de telemuncă, sau de a externaliza o parte din activitate.

Au fost înfiinţate 11 telecentre în cele şase judeţe, în judeţul Harghita s-a realizat în Gălăuţaş, Sândominic, Sânmartin şi Şimoneşti. Inaugurarea telecentrelor a fost în lunile martie şi aprilie 2010. Telecentrele sunt dotate cu mijloace de telecomunicaţii performante, computere, imprimante, fotocopiator,  centrală telefonică, videoproiector, conexiune internet precum şi mobilier aferent.

Cursurile de formare au început în aprilie 2010. În cadrul acestei activităţi tinerii şomeri sub 35 de ani, provenind din mediul rural pot participa la 9 module de cursuri de formare profesională prin care pot dezvolta aptitudini pentru a putea lucra în sistem de telemuncă. Cele 9 module de cursuri sunt: Operator calculator electronic şi reţele, Operator introducere, validare şi prelucrare date, Designer pagini web, Operator vânzări prin telefon, Contabil, Asistent relaţii publice şi comunicare, Competenţe antreprenoriale, Comunicare în limba engleză, Comunicare în limba germană. Fiecare persoană va participa la 1080 de ore de curs. Până acum au fost incluse la cursuri 400 de persoane. Înscrierea la cursuri se face la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă în Miercurea Ciuc Bulevardul Frăţiei nr 2   

În luna iulie 2010 s-a organizat o vizită de studiu în Italia, prin  partenerii italieni din proiect. În cadrul celor 4 zile 11 şomeri, 5 angajatori şi 3 membri al echipei de management a proiectului au vizitat 5 telecentre din zonele montane ale Italiei, având posibilitatea de a cunoaşte şi a experimenta cum funcţionează un telecentru cu lucrători în sistem telework.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României, prin Fondul Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Pentru informaţii suplimentare persoanele fizice sau juridice interesate pot accesa pagina de web www.telework-network.ro, sau pot adresa întrebări la nr de telefon 0266-312885, sau e-mail: sillo.laszlo@telework-network.ro sau szabo.kazmer@telework-network.ro