COMUNICAT DE PRESĂ

 

Piaţa muncii şi programele de formare profesională pentru şomeri

 

            La sfârşitul lunii aprilie a acestui an în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita erau înregistraţi 11344 de şomeri, rata şomajului în judeţ fiind de 8,1%, cu aproape 3 procente mai mare decât rata şomajului pe ţară de 5,3%. Cei mai mulţi şomeri provin din industria prelucrătoare şi din nefericire în continuare societăţi comerciale mari, cu activităţi în domeniul producţiei au anunţat, cel puţin intrarea în şomaj tehnic în viitorul apropiat.

În această conjunctură, în care oferta locurilor de muncă este mică în raport cu cererea, este evident faptul că şansele de ocupare cresc direct proporţional cu nivelul de pregătire şi profesionalism al solicitanţilor. În acest sens Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita vine în ajutorul şomerilor prin organizarea programelor de formare profesională prin care şomerii se pot recalifica sau pot dobândii abilităţi suplimentare.

Astfel anul acesta un număr de 163 de şomeri au absolvit deja programe de formare profesională, începute la finele anului 2008, în diverse domenii şi meserii, şi anume tâmplar, lucrător în alimentaţie publică, comerciant vânzător, asistent de gestiune, frizer-coafor, operator calculator şi  limba engleză.

Din iniţiativa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la începutul anului s-a demarat o campanie de chestionare atât a  şomerilor, în ceea ce priveşte meseriile în care ar dori să se formeze, cât şi a angajatorilor privind necesarul de personal şi de formare profesională a acestuia. Dacă răspunsurile la aceste chestionare au fost date cu seriozitate şi simţ de răspundere, prin prelucrarea şi confruntarea datelor considerăm că vom putea ajunge la o eficienţă cât mai mare în activitatea de ocupare pe piaţa muncii, a persoanelor care urmează programele de formare profesională organizate de agenţie.

În baza unei analize preliminare a cereii şi ofertei, în acest an am organizat în localitatea Topliţa două cursuri de operator calculator pentru 25 de şomeri, care au absolvit deja şi am  început şi încă sunt în derulare la această dată alte 9 programe de formare profesională la care sunt cuprinşi 191 de  şomeri. Aceştia se vor califica sau recalifica în meserii ca: dulgher, montator pereţi şi plafoane de rigips, zidar sau îşi vor îmbunătăţii abilităţile profesionale prin operare pe calculator şi limba engleză.

            Pentru luna mai am planificat demararea unui curs de limba engleză, a unuia de limba germană şi o noutate privind activitatea de formare, şi anume cursul de comunicare.

În continuare, pe parcursul întregului an vom organiza diferite programe de formare profesională în domenii şi meserii solicitate pe piaţa muncii, în limita bugetului alocat la acest capitol.

Persoanele interesate se pot adresa la numerele de telefon sau direct la sediile agenţiilor locale şi punctelor de lucru din judeţ:

-          Miercurea-Ciuc, B-dul Frăţiei nr. 2, tel/fax 0266 371394;

-          Odorheiu-Secuiesc, str. Bethlen Gabor nr. 2, tel/fax: 0266 217820 ;

-          Gheorgheni, str. Florilor nr. 35/A, tel/fax: 0266 363727;

-          Topliţa , str. Nicolae Bălcescu , nr. 14 , tel/fax: 0266  342544

-          Cristuru Secuiesc , str. Kossuth Lajos nr. 2, tel/fax: 0266 242801

 

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

 

TIBERIU PĂNESCU