ROMÂNIA

MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITĂŢII SOCIALE ŞI FAMILIEI

AGENŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ

HARGHITA

Bulevardul Frăţiei nr. 2, Miercurea Ciuc

 Tel: (+40266) 313423 Fax: (+40266) 371394 E-mail: harghita@ajofm.anofm.ro

Operator de date cu caracter personal nr 10397

Furnizor acreditat de servicii sociale - Certificat de acreditare seria A nr.0007358/04.02.2008

 

 
                                                                                                                      

 

 

 

 

                                      COMUNICAT DE PRESA

 

 

Proiectul de ordonantă de urgentă, transmis de Ministerul Muncii Familiei si Protecţiei Sociale, care va modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.58/2010, vizează persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi/sau în baza unor convenţii/contracte civile;

Persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi/sau în baza unor convenţii/contracte civile de prestări servicii sunt obligate la plata contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari.

Prin proiectul de ordonanţă sunt evidenţiate şi acele situaţii în care sunt realizate venituri de natură profesională din  drepturile de autor şi activităţi conexe  în mod ocazional, respectiv cu caracter de regularitate, precizându-se pentru fiecare dintre situaţii dacă se datorează sau nu contribuţiile individuale la sistemul de asigurări sociale şi pentru şomaj, după cum urmează:    

       - persoanele care, în mod ocazional, realizează pe lângă veniturile de natură salarială, şi venituri de natură profesională  - drepturi de autor -, nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.

       - persoanele care, în mod ocazional, realizează exclusiv venituri de natură profesională - drepturi de autor - , datorează contribuţiile individuale. În această situaţie baza de calcul anuală nu poate depăşi de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

       - persoanele care realizează, cu caracter de regularitate, pe lângă veniturile de natură salarială, şi venituri de natură profesională - drepturile de autor -, datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională. În această situaţie baza de calcul lunară nu poate depăşi de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

        - persoanele care realizează, cu caracter de regularitate, exclusiv venituri de natură profesională  - drepturi de autor -, datorează contribuţiile individuale. În această situaţie baza de calcul lunară nu poate depăşi de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj, corespunzătoare veniturilor de natură profesională revine plătitorului de venit, cu excepţia pentru  persoanele care deţin statutul de asigurat în temeiul unui contract de asigurare  pentru şomaj, şi pentru pensionari.

Persoanele fizice care realizează venituri de natură profesională , pentru care, potrivit  proiectului ordonanţei se datorează contribuţia individuală de asigurări pentru şomaj, sunt considerate asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj în condiţiile Legii 76/2002 cu modificări şi completări ulterioare.

Baza de calcul la care se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj este:

a) venitul brut diminuat cu cheltuiala deductibilă de 20% in cazul drepturilor de proprietate intelectuală, respectiv 25 % în cazul veniturilor provenite din crearea unor lucrări de arta monumentală.

b) venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil.

 

In ceea ce priveste activitatile dependente asa cum sunt ele definite de art I din OUG 58/2010, se opereaza o modificare esentiala si anume:

-                           este considerata activitate dependenta o activitate in care prestatorul foloseste in mod EXCLUSIV baza materiala a beneficiarului ;

-                           a feost eliminata conditia : „beneficiarul de venit contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;”

-                           a fost eliminata conditia: „orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii”

In cazurile reglementate prin noile prevederi legale, persoanele care presteaza activitati dependente, datoreaza solidar impreuna cu angajatorul contributiile la asigurari sociale de stat , contributiile la asigurarile sociale de sanatate si contributiile la asigurari pentru somaj.

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

 

TIBERIU PANESCU