COMUNICAT DE PRESĂ

 

MODIFICĂRI LA LEGEA ŞOMAJULUI

 

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita aduce la cunoştinţa persoanelor interesate că începând cu data de 16.12.2010 a intrat în vigoare Legea nr. 233 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

 

Legea nr. 233 aduce, printre altele, următoarele două modificări importante:

 

1. art.371 cu următorul cuprins: „ La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare înregistrării cererii prevăzute la art. 34 alin(1) lit.a), nu se iau în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj.”

Aceasta înseamnă că persoanele care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj într-o anumită perioadă vor putea beneficia de o nouă perioadă de acordare a indemnizaţiei de şomaj, dacă între data încetării ultimei perioade de şomaj şi data depunerii cererii de acordare a noii indemnizaţii de şomaj au realizat un stagiu de cotizare de minim 12 luni.

2. art.41 alin (1) lit. e) prevede obligaţia persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj de a înştiinţa agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate privind apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului care a eliberat certificatul pentru concediu medical şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucrătoare, persoanele mai sus menţionate au obligaţia de a face înştiinţarea  în prima zi lucrătoare.

În situaţia în care nu se respectă această obligaţie, perioada în care se acordă indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj (adică nu se prelungeşte perioada de şomaj cu perioada de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă).

 

DIRECTOR EXECUTIV

 

TIBERIU PANESCU