COMUNICAT DE PRESĂ

Legea nr.106 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/2005

 privind ucenicia la locul de muncă

 

 

Legea nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă reglementează condiţiile în care tinerii se pot forma profesional la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie.

Angajatorii, persoane fizice sau juridice pot încheia contracte de ucenicie la locul de muncă, în condiţiile legii,  cu tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani care nu deţin o calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia. Se pot încheia contracte de ucenicie la locul de muncă şi cu tineri care au împlinit 15 ani, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele deţinute. 

Angajatorul are obligaţia de a desemna un coordonator de ucenicie pentru formarea profesională a ucenicului, realizată în baza contractului de ucenicie la locul de muncă. În cazul în care ucenicia la locul de muncă este organizată  de către un întreprinzător persoană fizică, în condiţiile legii, coordonatorul de ucenicie este chiar întreprinzătorul persoană fizică.

Contractul de ucenicie la locul de muncă este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia ucenicul se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea angajatorului, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale. Încheierea, executarea, modificarea , suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie la locul de muncă se fac în condiţiile respectării reglementărilor Legii nr.53/2003, Codul muncii, republicată.

Durata contractului de ucenicie la locul de muncă nu poate fi mai mare de 3 ani şi mai mică de 12 luni, iar perioada de probă la care poate fi supus ucenicul nu poate depăşi 30 de zile lucrătoare.

            Ucenicia la locul de muncă se organizează pentru calificările stabilite prin legislaţia în vigoare şi pentru ocupaţiile cuprinse în Clasificarea ocupaţiilor din România, pentru care există standarde de pregătire profesională, respectiv standarde ocupaţionale, care se pot identifica şi pe site-ul Autoritatea Naţională pentru Calificări (http://so.cnfpa.ro/so/).

Cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de data încetării contractului de  ucenicie angajatorul are obligaţia de a organiza evaluarea pregătirii teoretice şi practice a ucenicului, printr-un centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale şi de a suporta costurile evaluării şi certificării formării profesionale prin ucenicia la locul de muncă. În cazul în care ucenicul nu a obţinut competenţele profesionale specifice programului de formare prin ucenicie, evaluarea acestuia se mai poate face o singură dată în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei Comisiei de evaluare, perioadă cu care poate fi prelungită durata contractului de ucenicie la locul de muncă.

            Angajatorii care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, conform legii, pot primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru acel ucenic, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă, prevăzut de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare. Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului de odihnă a ucenicului, pe durata derulării contractului de ucenicie, excepţie fiind perioada de maxim 60 de zile de prelungire a contractului de ucenicie, în situaţia în care ucenicul nu a obţinut competenţele profesionale specifice, la prima evaluare.

            Nu beneficiază de suma lunară prevăzută de lege angajatorii care, anterior încheierii contractului de ucenicie la locul de muncă au avut cu persoana în cauză încheiat un alt contract de ucenicie la locul de muncă.

Pentru acordarea sumei prevăzute pentru ucenicii încadraţi potrivit legii, angajatorii vor încheia o convenţie cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă , în termen de 30 de zile de la expirarea perioadei de probă, cuprinsă în contractul de ucenicie la locul de muncă. Depăşirea acestui termen duce la decăderea din drepturile prevăzute mai sus.

În vederea încheierii convenţiei de acordare a sumelor lunare pentru contractele de ucenicie, angajatorii vor depune la agenţie următoarele documente:

a)     actul de identitate a ucenicului, în copie

b)     contractul de ucenicie la locul de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, în copie

c)     comunicarea emisă de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale, conform

H.G. nr. 234/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, în copie.

De asemenea pentru verificarea şi acordarea sumei cuvenite lunar angajatorii vor depune la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă următoarele documente:

a)     tabelul nominal, întocmit conform modelului prevăzut de H.G. nr. 234/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă

b)     fişa de evidenţă zilnică a salariaţilor şi statul de plată pentru luna respectivă, în copie certificată de angajator

c)      raportul de monitorizare a planului de activitate a ucenicului, conform H.G. nr. 234/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.

Sumele cuvenite prin aplicarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă se deduce de către angajatori din contribuţia pe care acesta este obligat, conform legii să o vireze lunar în contul bugetului asigurărilor pentru şomaj. În cazul în care suma cuvenită este mai mare , diferenţa se recuperează prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

 

 

 

 

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

 

TIBERIU PĂNESCU