COMUNICAT DE PRESĂ

 

Subvenţii prin Programul „Investeşte în oameni”

 

 

 

La data de 23.07.2009 a avut loc la Miercurea Ciuc, în Palatul Administrativ la Sala de Video Conferinţă, seminarul de prezentare a schemelor de ajutor de stat şi de minimis acordate angajatorilor, din fondul social european, în cadrul  Programului  Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane organizat de OIR Centru POSDRU în parteneriat cu Instituţia Prefectului Harghita.

După cum sugerează şi titulatura proiectului „Investeşte în oameni– Bani pentru angajaţi mai mulţi, mai competenţi, mai sănătoşi”, acesta constă în acordarea ajutoarelor financiare, în baza cererilor de finanţare depuse de întreprinderi pentru următoarele obiective : completarea echipei, sănătatea şi siguranţa salariaţilor şi pentru formarea profesională a angajaţilor.

            Subvenţia pentru completarea echipei se acordă în cuantum de 50% sau 70% din salariu, pentru o perioadă de 12 luni sau 24 luni dacă întreprinderea care solicită finanţarea creează noi locuri de muncă, face angajări pe posturile vacante, dar vacantarea nu s-a produs ca urmare a unor concedieri, garantează că încadrarea persoanei este continuă, cel puţin pentru perioada pentru care se acordă subvenţie. Această subvenţie se acordă pentru încadrarea în muncă a persoanelor aparţinând unor  categorii sociale defavorizate.

            Subvenţia pentru sănătatea şi siguranţa salariaţilor se acordă în vederea acoperirii cheltuielilor cu activităţi şi intervenţii, inclusiv informare, instruire şi investiţii pentru asigurarea sănătăţii şi securităţii la locul de muncă, prevenirea bolilor profesionale, informarea şi instruirea lucrătorilor în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă, asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare asigurării securităţii şi sănătăţii la locul de muncă. Valoarea maximă a ajutorului pentru sănătatea şi siguranţa salariaţilor poate ajunge până la 100% din costurile eligibile.

Subvenţia pentru formarea profesională a angajaţilor se acordă în valoare de 60-80%, în funcţie de dimensiunea întreprinderii şi de tipul de formare profesională pentru următoarele cheltuieli: costuri de personal ale formatorilor, cheltuieli de deplasare ale formatorilor şi participanţilor la formare, inclusiv cheltuielile de cazare, cheltuieli curente precum cele pentru materiale şi furnituri direct legate de proiect, salariile cursanţilor pe timpul pregătirii şi alte costuri.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita recomandă angajatorilor să depună cereri de finanţare în cadrul acestui program, având în vedere interesul tuturor de a fi încadraţi în muncă cât mai mulţi şomeri din categoriile defavorizate.

 

 

Persoana de contact pentru relaţii suplimentare: IANCU MARIANA

                                                                               Tel. 0358 401655

                                                                                E-mail: doina.iancu@oirposdrucentru.ro

 

 

DIRECTOR COORDONATOR

 

TIBERIU PĂNESCU