COMUNICAT DE PRESĂ

 

AGENŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ - COVASNA  finalizeaZĂ PROIECTUL

PISA – PRELUCRAREA INFORMATIcĂ A

SUBVENŢIILOR ANGAJATORIlor  

 

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Covasna organizează în data de 23 iunie 2011, alături de partenerii săi în proiect:

-                           Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă – prin intermediul Direcţiei Managementul Bazelor de Date,

-                           Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita

-                           şi Arbeitsmarktservice BetriebsgmbH & Co KG Viena (amsbg) - Sucursala Bucureşti,

Seminarul final al proiectul de grant  „Prelucrarea Informatică a Subvenţiilor Angajatorilor – P.I.S.A.”, finanţat din Fondul Social European (FSE) în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 -2013 (POS DRU), Axa 4 – „Modernizarea Serviciului Public de Ocupare”.

Beneficiarii acestui proiect sunt în prima etapă:

-        Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Covasna şi  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita, două dintre instituţiile deconcertate din subordinea ANOFM .

-        iar în faza de generalizare a aplicaţiei informatice, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă – prin intermediul Direcţiei Managementul Bazelor de Date, şi cele 42 de structuri teritoriale ale acesteia.

Obiectivul general care a fost propus în proiect este de a contribui la modernizarea serviciului public de ocupare (SPO) şi la creşterea capacităţii acestuia de a furniza servicii de ocupare adecvate cerinţelor clienţilor noştri, prin crearea şi implementarea unui sistem informatic complex pentru preluarea, validarea şi punerea în plata a subvenţiilor pentru angajatori.

Proiectul PISA şi rezultatele sale, permit celor două agenţii judeţene de ocupare partenere, să îşi modernizeze şi reorganizeze modul şi structurile de lucru, uşurând şi facilitând accesul angajatorilor la masurile active de ocupare.

Introducerea acestui nou serviciu, de tip „self-service” în cele două agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă permite clienţilor-angajatori, în condiţii de totală transparenţă, să acceseze informaţiile despre subvenţiile acordate, să îşi elimine erorile şi să evite situaţiile (generate tocmai de aceste erori) de pierdere a stimulentelor financiare.

Implementarea activităţilor PISA conduce la o nouă valoare a relaţiei serviciului public de ocupare cu angajatorii – prin crearea cadrului de acces la măsurile active, într-o relaţie colaborativă şi de parteneriat benefic pentru ambele părţi.

Beneficiile proiectului sunt pentru grupul ţintă al proiectului – constituit din cele două agenţii de ocupare a forţei de munca din judeţele Covasna şi Harghita  dar şi operatorii care lucrează cu măsurile active – cele aduse de mutaţiile intervenite în activităţile curente de derulare a subvenţiilor.

Reducerea activităţilor birocratice aferente verificărilor deconturilor depuse de angajatori, a timpilor de lucru alocaţi introducerii datelor în cele două sistemele informatice permite personalului din cadrul agenţiilor judeţene o  acţiune mai eficientă în realizarea şi implementarea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă.

Experienţele partenerilor în proiect – cea a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita în implementarea şi derularea subvenţiilor au fost potenţate şi de experienţa şi suportul tehnic acordat de AMSBG ca proiectant general al platformei PISA.

Toate acestea s-au concretizat într-un mod inovator de a acţiona în relaţia cu agenţii economici, care valorizează tehnologia informaţiei şi comunicării şi permite PISA interconectarea cu sistemul informatic naţional al SPO.

Prin urmare rezultatele proiectului PISA pe care le prezentăm acum, la final de proiect, sunt o consecinţă firească a realizării obiectivelor propuse.

Dintre rezultatele propuse prin proiect, cele mai importante sunt:

       Diversificarea şi adecvarea serviciilor oferite de cele Agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, clienţilor noştri angajatori, beneficiari sau potenţiali beneficiari ai prevederilor legale privind stimularea creării de locuri de munca

       Creşterea accesului clienţilor SPO la servicii inovative care permit self-service–ul (prin intermediul platformei PISA care permite preluarea – validarea – prelucrarea documentelor primare şi raportarea/decontarea lunară a subvenţiilor pentru angajatori, atât  on cât şi off line)

       Cuprinderea în sesiuni de training  a unui număr de peste 500 de angajatori care acum pot utiliza sistemul (circa 250 în fiecare judeţ )

       Scăderea cu 80 % a volumului sumelor respinse la decontare, prin utilizarea aplicaţiei care verifică şi asigură corelarea datelor şi eliminarea erorilor identificate

       Realocarea a câte 2 salariaţi pentru fiecare agenţie judeţeană, către alte masuri active

       Creşterea calităţii, eficienţei şi transparenţei serviciilor oferite de cele două agenţii judeţene în relaţia cu angajatorii

Realizarea platformei informatice PISA şi conectarea acesteia la sistemul informatic naţional al SPO creează şi condiţiile ca aceste bune practici şi rezultate dezvoltate în cadrul proiectului nostru să poată multiplicate şi către alte agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Proiectul PISA cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, a realizat o platformă informatică complexă pentru preluarea, validarea şi punerea în plată a subvenţiilor pentru angajatori în judeţele noastre şi a generat astfel o diversificare şi modernizare a serviciilor pe care AJOFM Covasna şi AJOFM Harghita le oferă angajatorilor.

 

 

DIRECTOR executiv,

 

TIBERIU PANESCU