Comunicat de presa

 

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va organiza in data de 25 martie 2009 in localitatea Slatina, judetul Olt, si in data de 27 martie 2009, in localitatea Slobozia, judetul Ialomita, doua burse ale  locurilor de munca sezoniere in sectorul agricol din Danemarca.

Danemarca are nevoie de lucratori in agricultura pentru a recolta capsuni, mazare, zmeura, ceapa, dovleci si altele. Un grup de angajatori si consilieri  EURES vor veni in cele doua localitati mentionate pentru a intervieva candidatii care au aplicat on line, in limba engleza, pe website-ul www.seasonalwork.dk.

De asemenea, se cauta cativa soferi de tractor, camioane si autobuze care sa lucreze la fermele respective pe timpul sezonului de vara 2009.   

Sunt oferite in jur de 500 locuri de munca.

 

Perioadele de lucru  pentru:  

  • Recoltare capsuni:  De la sfarsitul lunii mai/mijlocul lunii iunie pana la sfarsitul lunii iulie (5-10 saptamani)
  • Recoltare mazare: De la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lunii august (8-10 saptamani)
  • Recoltare ceapa/dovleci: De la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lunii octombrie  (2 saptamani pauza in august)
  • Recoltare capsuni/zmeura in sere: Din aprilie in noiembrie, perioade diferite.

 

Cazare:

            La recoltarea capsunilor si mazarii, din luna mai pana in luna august, in cele mai multe dintre oferte aplicantii trebuie sa isi aduca un cort, ustensile de gatit si haine groase. In ferme se vor asigura spatii acoperite pentru prepararea mancarii, toalete si TV. Taxa pentru cazare este intre 2 si 10 euro/zi, pentru a fi acoperite costurile serviciilor de electricitate, apa, internet, etc..

            Uneori angajatorul poate oferi cazare in spatiu acoperit (contracost). Aceasta cazare se poate face fie in case ale angajatorului, fie in rulote cu 2 camere, toalete si dus. De asemenea, la unele ferme si corturile pot fi plasate in spatiu acoperit .In cazul in care contractul incepe inainte de luna mai si dupa luna august angajatorul va oferi intotdeauna cazare in spatiu acoperit.

 

Transport:

            Aplicantii trebuie sa isi planifice si plateasca ei insisi transportul catre Danemarca si inapoi, in Romania. Lucratorii pot obtine o deducere din impozit daca aduc biletele de avion, biletele de feribot sau biletele de autobuz si comunica oficiilor daneze de impozitare cati km au parcurs, vor primi 0,91 coroane daneze/km. Daca lucratorii stau o singura zi dupa ce au terminat contractul, nu vor obtine deducerea de impozit aferenta transportului.

 

Salariu: 

            Recoltatul capsunilor si mazarii se plateste intotdeauna in functie de cantitate – 0,8-0,9 euro/kg (o medie de 10-15 euro pe ora). Aplicantii trebuie sa culeaga 17 kg./ora astfel incat sa castige 14 euro/ora – daca nu indeplinesc acest nivel, aplicantii pot sa-si piarda locul de munca dupa 2 saptamani !

            Pentru alte feluri de munca se plateste conform contractelor, in jur de 14 euro/ora (plus bani de concediu) sau conform calitatii recoltate (lucratorii trebuie sa fie capabili sa castige salariul minim pe ora).

 

Programul de lucru:

            Se lucreaza 30-37 ore/saptamana, uneori cateva ore peste program. Deseori munca incepe la ora 5 dimineata si se lucreaza pana in jurul pranzului – 6 zile pe saptamana.

 

Impozitarea:

            Lucratorii sezonieri platesc doar 10-12% impozit, conform        regulilor speciale aplicate pentru munca de scurta durata a lucratorilor sezonieri. Candidatii care vor fi acceptati trebuie sa aduca in Danemarca un formular special (certificat de rezidenta fiscala pentru aplicarea Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Danemarca, pentru persoane fizice romane) care se elibereaza de catre administratia finantelor publice din fiecare judet.

 

Cerinte:   

·        Varsta minima – 18 ani.

·        Cunostinte de limba engleza nivel mediu (in unele ferme se accepta ca doar o persoana dintr-un grup de 2-3 aplicanti –prieteni, rude – sa vorbeasca bine engleza).

·        Motivatie pentru munca fizica grea, pe perioade lungi de timp.

·        Este preferata experienta in munca manuala.

·        Pentru candidatii pe posturile de soferi se solicita:

-          Pentru soferii de camioane, autobuze se solicita: experienta; carnet de conducere C, D atestat ARR .

-          Pentru soferii de tractor:  experienta, carnet de conducere categoria F si/sau calificarea de „Mecanic agricol” (experienta in lucrari de intretinere a culturilor: arat si grapat, semanat, erbicidat–masini de stropit prin pulverizare, etc.) se solicita. De asemenea, soferii de tractor trebuie sa faca dovada calificarii/experientei lor in pulverizarea erbicidelor (act solicitat de guvernul danez) printr-un certificat/o recomandare care se poate obtine de la directiile agricole judetene, primarii, loc de munca anterior. Acest certificat/recomandare trebuie tradus in limba engleza (nu este necesara legalizarea lui).

-          Pe langa munca propriu zisa (condusul camionului/tractorului) aplicantii trebuie sa si culeaga fructe/legume.

 

IMPORTANT !

           

           Este OBLIGATORIU ca fiecare candidat sa isi inregistreze on line CV-ul, in limba      engleza, pe site-ul danez www.seasonalwork.dk. DATA ULTIMEI APLICATII PE          ACEST SITE ESTE  17 martie 2009 !

        Persoanele care nu se inregistreaza pe acest site sau care nu completeaza corect aplicatia=CVul nu vor fi invitate sa participe la selectie. Selectia persoanelor care vor fi invitate sa participe la interviu apartine in totalitate angajatorilor/consilierilor EURES danezi !!!

            Instiintarea persoanelor selectate de catre angajatorii danezi pentru a participa la interviu se va face de catre consilierul EURES din cadrul AJOFM, din judetul de domiciliu al candidatului.

Referitor la completarea aplicatiei:

 

1.                           Toate datele personale trebuie completate corect (inclusiv nr. de telefon, fix sau mobil si adresa de email). Nu uitati sa va inregistrati o adresa de email valida, pe care ulterior veti primi electronic contractul de munca, daca veti fi acceptat de catre angajatorii danezi. Toate datele care vor fi trecute in contract vor fi preluate din informatiile inregistrate de candidat, prin urmare corectitudinea lor este esentiala.

         O adresa de email este acceptata de sistemul informatic danez o singura data, de ex. daca  vor aplica mai multi prieteni sau rude, nu se poate folosi aceeasi adresa de email,  pentru fiecare persoana in parte trebuie completata o alta adresa de email

2.            Perioada de lucru: Se va mentiona perioada in care lucratorul e dispus sa lucreze in Danemarca.

3.            Abilitati / educatie

-  carnetul de conducere pentru o anumita categorie (autobuz, tractor, camion), in cazul candidatilor care vor sa obtina un post de sofer

-  calificarile pe care le detine aplicantul (institutia de invatamant, calificarea obtinuta)

-  carnet de conducere, in general

4.            Experienta anterioara

-  se va preciza experienta de munca din Romania dar si din Europa

-  orice experienta de munca este importanta si trebuie inregistrata

-  aplicantul trebuie sa precizeze cel putin ultimele 3 perioade/locuri de

  munca,  daca aplicantii au avut atatea locuri de munca) 

5.            Abilitati de limba straina – Engleza, nivel minim cel putin, nivel mediu -ideal. Daca aplicantul poate vorbi in germana e bine de stiut ca doar cativa angajatori danezi cunosc limba germana, deci sansele de ocupare sunt ceva mai mici.

6.            Daca aplicantul doreste sa vina la ferma impreuna cu alta persoana – trebuie sa bifeze acest lucru in campul aferent prin precizarea codului sau numelui acelei persoane.

 

Completarea aplicatiei nu inseamna obtinerea automata a unui loc de munca, este doar o conditie obligatorie pentru a putea fi admis la interviu !

 

Actele ce  trebuie aduse de catre persoanele carora le-a fost facuta invitatia de a participa la bursa, in ziua interviului:

 

            -    instiintarea scrisa de la AJOFM

-          o copie a aplicatiei efectuate in limba engleza pe site-ul www.seasonalwork.dk

      ( este vorba de un CV on line)

-          copie a BI/CI/ Pasaport

-         cazierul judiciar in original care sa ateste ca nu are antecedente penale (termen de valabilitate sase luni)

-          in cazul persoanelor care candideaza pe un post de sofer – actele mentionate mai sus, la cerinte

           -    adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea apt pentru munca