3.1.2. Medierea muncii

 

Medierea muncii este activitatea prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau serviciu.

Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă are obligația de a identifica locurile de muncă vacante la angajatori și a le face cunoscute persoanelor în căutarea unui loc de muncă.

Aceste servicii de mediere pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă se acordă gratuit de către Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă și constau în:

-            informații privind  locurile de muncă vacante și condițiile de ocupare a acestora prin publicarea, afișarea, organizarea de burse ale locurilor de muncă;

-            medierea electronică având ca scop punerea automată în corespondență a cererilor și ofertelor de locuri de muncă, prin intermediul tehnicii de calcul;

-            preselecția candidaților corespunzător cerințelor locurilor de muncă oferite și în concordanță cu pregătirea, aptitudinile, experiența și cu interesele acestora.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă are obligația de a

întocmi, pentru fiecare persoană în căutarea unui loc de muncă înregistrată la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă,  planul individual de mediere. Scopul pentru care se întocmește planul individual este ocuparea persoanei în căutarea unui loc de muncă, prin realizarea măsurilor pentru stimularea ocupării forței de muncă.

     Pentru șomerii care beneficiază de indemnizații de șomaj, în condițiile prevăzute de Legea nr.76 /2002, participarea la serviciile de mediere, la solicitarea agenției pentru ocuparea forței de muncă la care sunt înregistrați, este obligatorie.

      Șomerii care nu beneficiază de indemnizații de șomaj trebuie să depună o cerere la agenție, pentru a fi luați în evidență în vederea medierii și, în cazul neîncadrării în muncă, să reînnoiască cererea la 6 luni.

      Medierea muncii se poate realiza și contra cost de către furnizorii de servicii specializate, din sectorul public sau privat, acreditați de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.